Femeile nu se mai grăbesc să devină mame

Potrivit unui studiu recent, vârsta medie la care româncele dau naștere primului copil a crescut la perioada cuprinsă între 25 și 29 de ani. Din punct de vedere bilogic, intervalul optim este între 20 şi 35 de ani.

Numărul femeilor care pun pe primul plan cariera si amână data conceperii unui copil a crescut semnificativ in ultimii ani. Vârsta medie la care româncele aleg să devină mame a crescut cu 5 ani din 1990 până acum, ajungând la 27 de ani, chiar 28 de ani în mediul urban, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Studiul arată că cele mai multe românce dau naştere primului copil între 25 şi 29 de ani, peste 35.600 de nou-născuţi, ceea ce înseamnă o creştere cu 120% faţă de anul 1990. Peste 20.000 de femei nasc primul copil între 30 şi 34 de ani, ceea ce înseamnă de 3 ori mai mult decât acum 25 de ani. Emoţional, multe persoane, bărbaţi şi femei deopotrivă, nu sunt pregătite pentru responsabilitate, angajament şi schimbarea stilului de viaţă, inevitabile în contextul în care apare un copil. Totuşi, trebuie să ţină cont de curbele de fertilitate pe care le are femeia, dar şi de predispoziţia la infertilitate a bărbatului. Perioada optimă, din punct de vedere biologic, este cuprinsă între 20 şi 35 de ani, sustin specialistii. Totodată, peste vârsta de 35 de ani, intervin o serie de argumente contra, dar şi de riscuri pentru mamă şi copil. În cel mai simplu mod spus, după 35 de ani şansele încep să scadă, iar după 40 de ani se prăbuşesc dramatic.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes