Federica Mogherini, la București

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a sosit miercuri la București. Vizita oficialului este prilejuită de lucrările reuniunilor informale ale miniștrilor Apărării și ale miniștrilor Afacerilor de Externe din statele membre ale Blocului Comunitar. Evenimentele sunt organizate la București ca urmare a deținerii de către statul român a Președinției Consiliului European.

Capitala României este în perioada 30 ianuarie – 01 februarie 2019 gazda dezbaterilor prilejuite de reuniunile informale ale miniștrilor Apărării și ale miniștrilor Afacerilor de Externe din țările membre ale Uniunii Europene. Ambele întruniri sunt prezidate de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Blocului Comunitar a debutat miercuri cu o cină de lucru organizată la Palatul Regal. Tema discuțiilor din cadrul acestei întruniri s-a intitulat ”Femeile, Pacea și Securitatea”, o arie de interes comun pentru Uniunea Europeană, Alianța Nord-Atlantică și Organizația Națiunilor Unite. Lucrările reuniunii îl au ca invitat pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Un alt oaspete de seamă, chemat să participe la aceste dezbateri, este Jean-Pierre Lacroix, Secretarul General adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii.

Ospitalitatea românească a fost apreciată de Federica Mogherini. Comisarul european a mulțumit gazdelor, în special ministrului Apărării Naționale din țara noastră, Gabriel Leș, pentru primirea călduroasă de care s-a bucurat. Demnitarul român este amfitrionul Reuniunii informale a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Federica Mogherini s-a declarat mândră de consolidarea parteneriatului dintre Blocul Comunitar și NATO, realizată simultan cu întărirea apărării europene.

Redactor: Mihaela Țânțaru