Februarie, o lună a contrastelor termice

În Europa de Vest, iarna a așezat mai devreme în cui haina albă și geroasă. Luna februarie a surprins meteorologii și cetățenii oferindu-le temperaturi neobișnuit de ridicate în această regiune a continentului în timp ce ninsorile și valorile termice scăzute au caracterizat  Balcanii și zona mediteraneană centrală.

Vremea din Europa a schimbat registrul termic în luna februarie si a renuntat la temperaturile negative. Cel puțin așa au stat lucrurile în regiunea vestică a Bătrânului Continent. În Marea Britanie, s-a înregistrat chiar un record de căldură pentru ultima lună a iernii sau chiar pentru o zi a acestui anotimp.

”Nu a mai existat aşa ceva niciodată (…) în Ţara Galilor, 20,6 grade Celsius este într-adevăr ca vara”, a precizat Etienne Kapikian, meteorolog în cadrul Météo-France.

Regatul Unit nu a fost singurul teritoriu vest – european care a înregistrat maxine termice neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului.
Mercurul din termometre a indicat 25 de grade Celsius în Ourense, Spania, 21 în Pleyber-Christ, Franţa, sau 18,8 în Uccle, Belgia.

Și în Scandinavia, nemiloasă iarnă s-a lăsat înduplecată și a făcut rocada cu primăvara. Măsurătorile meteorologilor au înregistrat în această regiune recorduri de temperatură pentru luna februarie. Valorile termice au indicat 9,1 grade Celsius în Suedia, în apropierea Cercului Polar, și 17,8 în Norvegia.
Tot făurarul a plăsmuit covorul fulgilor de nea din Grecia și nord – vestul Turciei. Temperaturile nu au depășit valoarea de 5 grade Celsius în Italia, la Lecce, sau pe cea de 3 în orașul grecesc Salonic.

”Această succesiune presiune scăzută – presiune ridicată – presiune scăzută este însoţită de modificări ale maselor de aer din direcţie nord-sud”, a menționat meteorologul Etienne Kapikian.

Cercetătorii efectuează studii în vederea stabilirii unei conexiuni între schimbările climatice și variațiile de temperatură.

”Atunci când există o puternică anomalie caldă undeva, aceasta este adesea compensată printr-o anomalie rece în altă parte.”, a explicat Etienne Kapikian.

În general, oamenii de ştiinţă manifestă prudență în a atribui orice eveniment meteorologic extrem dereglărilor climatice.

Redactor: Mihaela Țânțaru