FBI acuzat de hackeri ca detin datele conturilor utilizatorilor Apple

Un milion de UDID-uri (Unique Device Identifiers) pentru dispozitive Apple au fost lansate pe internet de catre gruparea de hackeri AntiSec. Acestia sustin ca au intrat in posesia lor dupa ce au spart un computer din cadrul FBI pe care se gaseau putin peste doisprezece milioane de astfel de identificatoare, alaturi de conturile, parolele si toate informatiile atasate de conturile de iTunes ale utilizatorilor.

Se pare ca gruparea a folosit un exploit care se gaseste in AtomicReferenceArray al Java, pentru a patrunde in computerul agentului special Christopher K. Stangl, in care se gasea aceasta “comoara” rara. Avand aceste informatii la indemana, FBI-ul poate oricand sa verifice aproape orice informatie stocata in dispozitivul urmarit, intrucat erau stocate pana si identificatoarele unice pentru notificari. Nu se stie exact daca Apple a furnizat de buna voie aceste informatii, sau daca Biroul de Investigatii din America a colectat toate informatiile pe cont propriu, insa un lucru e sigur: dispozitivele pe care le avem tot timpul cu noi in buzunare nu sunt deloc sigure.

Fisierul in care erau stocate toate aceste informatii se numea “NCFTA_iOS_devices_intel.csv”, iar unele voci spun ca acel NCFTA ar putea fi o prescurtare pentru National Cyber-Forensics & Training Alliance, care functioneaza ca o punte intre companiile private si fortele de ordine din Statele Unite ale Americii.

La 24 de ore de la publicarea acestei stiri, FBI au dat un comunicat in care dezminte toate aceste informatii. Intreaga dezmintire a acestora graviteaza in jurul afirmatiei ,,La aceasta ora nu exista nici o dovada cara sa indice ca un notebook de la FBI a fost compromis sau ca agentia noastra a cautat sau a obtinut respectivele informatii.”
Cu toate astea, datele publicate online de cei de la Antisec s-au dovedit a fi reale si nu fictive, lucru ce a starnit discutii intense in randul internautilor neincrezatori in politica FBI.