Farul Vechi din Sulina va fi restaurat

Farul Vechi din Sulina va fi restaurat cu fonduri europene de peste 10 milioane de lei. Obiectivul, actual muzeu, reprezintă un simbol al activității desfășurate de Comisia Europeană a Dunării în cel mai estic oraș al României.

Consilierii județeni tulceni au aprobat, pe 31 octombrie, în timpul ședinței în plen, două hotărâri necesare restaurării Farului Comisiei Europene a Dunării (CED) din Sulina, actual muzeu. Proiectul urmează să fie finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, axa prioritară 5.1, Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Cele două hotărâri cuprind documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Punerea în valoare a potențialului istoric prin restaurarea și conservarea obiectivului Farul Vechi Sulina, județul Tulcea”, precum și contribuția autorității județene pentru realizarea proiectului.

Astfel, s-a stabilit că suma necesară restaurării Farului CED din Sulina, va fi de 10.265.280,89 lei, inclusiv TVA, iar Consiliului Județean va aloca 205.305,62 lei, inclusiv TVA.

La sfârșitul lunii iunie a acestui an, obiectivul menționat a fost preluat în administrare de Consiliul Județean, de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) “Simion Gavrilă”.

Conform Primăriei orașului Sulina, Farul Vechi, actualul muzeu, a fost construit între anii 1869 și 1870 și reprezintă un simbol al activității desfășurate de Comisia Europeană a Dunării în cel mai estic oraș al României.

Redactor: Ramona Caba