Farul Genovez luminează din nou

Farul Genovez al Constanței luminează din nou, după o tăcere de 107 ani. Martor mut al istoriei orașului de la malul mării, clădirea a fost readusă la viață cu sprijinul primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, și președintele Uniunii Armenilor din România, filiala județeană, Liviu Merdinian.

Clădire emblematică a Constanței, farul a funcționat timp 53 de ani, în perioada 1860-1913, când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanța i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din port. Reabilitarea acestei comori arhitecturale a fost un demers îndelungat, întrucât farul nu mai avea mecanism, nu mai avea lupă și suport.

Istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se știe exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionați de construcțiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanța și cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calèe (cetate genoveză).

Farul Genovez este și acum așa acum a fost  ridicat între 1858 – 1860 de către inginerul francez de orgine armeană, Artin Aslan care s-a îndrăgostit de Miriam, una dintre nepoatele hangiței Radicevici și nu a mai plecat din Constanța. Farul are o înălțime de 12 metri de la sol, însă pentru că este așezat pe un punct mai înalt decât nivelul mării pare mult mai mare.

Redactor: Mihaela Țânțaru