Farfuriile turiștilor, sub lupa DSV

Comandamentul Direcției Sanitar Veterinare și-a încheiat misiunea estivală fără să înregistreze vreo toxiinfecție alimentară în stațiuni. Ce-i drept nereguli au fost destule ca dovadă valoarea amenzilor de 200 de mii de lei. Inspectorii vor continua controalele și în luna septembrie când intră în vigoare programul „Litoralul pentru Toți”.

Anul acesta niciun restaurant, terasă sau fast – food nu a scăpat de vizita specialiștilor de la DSV. În total peste 1500 de unități de alimentație publică au fost verificate.

Cea mai grea misiune au avut-o inspectorii in Mamaia. Aici, în afară de restaurante și terase sunt o mulțime de tonetele cu porumb fiert, hamsii, shaorma sau înghețață. Toate pot constitui un pericol pentru sănătatea turiștilor.

Cele mai multe amenzi au date pe vînzătorilor ambulanți de pe plajă. Alte nereguli au vizat etichetele necorespunzătoare sau spațiile neigienizate în care au fost depozitate alimente. În total, peste 38 de tone de carne și produse din carne, 10 tone de pește, 9 tone de lapte și 715 kilograme de ouă au fost confiscate înainte să ajungă în farfuriile turiștilor. De la începutul sezonului și pînă astăzi, inspectorii sanitar – veterinar au împărțit amenzi în valoare de 200.000 de lei și nu se vor opri aici.

Potrivit estimărilor autorităților, litoralul românesc va mai avea turiști pînă pe 15 septembrie, dată la care și majoritatea agenților economici închid afacerile cu specific sezonier.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima