Fără gadgeturi in primii ani din viață

Tableta, laptopul sau telefonul devin cei mai buni prieteni ai copilului din primii ani de viață. Puțini sunt părinții care conștientizează efectele negative ale acestor aparate asupra sănătății copiilor. În urma unor studii, oamenii de știință  au scos la iveală o serie de motive pentru care copiii nu ar trebui să utilizeze des un telefon mobil sau o tabletă in primii ani de dezvoltare.

Jucăriile au fost date uitării, iar cei mai mulţi copii le-au înlocuit cu telefoane de ultimă generaţie, tablete sau Ipad-uri. Din primii ani de viață, copiii învață să folosească telefoanele părinților si în scurt timp devin dependenți de aparate.

Din dorinţa de a-şi face treburile casnice fără să fie nevoite să stea cu ochii pe cei mici, mai multe mămici îi lăsă în faţa tabletei sau a laptopului, mulţumindu-se că stau cuminţi în compania desenelor animate. Atunci când sunt ceva mai mari, încep să apară primele efecte negative. Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanţă intermediară – cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent – în cele din urmă oboseşte sistemul de focalizare a ochilor şi produce tensiune.

Mai mult, rezultatele cercetărilor din ultimii au indicat faptul că tot mai mulţi copii de vârste mici au forţa musculară redusă pentru anumite zone ale corpului, iar acest lucru poate fi cauzat şi de dispozitivele care forţează musculatura degetelor când ea nu este încă pe deplin formată. Telefoanele mobile, tabletele sau jocurile sunt un real pericol pentru copii, cu toate că puţini sunt şi cei care îşi dau seama de acest lucru. Utilizarea în exces a acestora îl fac pe copil să devină mai închis, să nu-şi dorească să socializeze cu cei din jur, să nu mai desfăşoare activităţi pe care altă dată le făcea cu plăcere, precum şi să-şi piardă interesul faţă de activităţile şcolare.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes