Familia este factorul cheie în prevenirea violenţei şcolare (VIDEO)

Familia este factorul cheie în prevenirea violenţei şcolare. Cel puţin asta spun psihologii constănţeni, care se confruntă cu tot mai multe cazuri de violenţă în rândul tinerilor. De aceea, specialiştii încearcă să aducă mediul de acasă mai aproape de cel şcolar, prin diferire proiecte în care sunt implicaţi şi părinţii.

Se spune că cei şapte ani de acasă sunt cei mai importanţi în creşterea copilului. După această etapă însă, părinţii predau ştacheta dascălilor, iar responsabilitatea dezvoltării adolescenţilor revine, aproape în totalitate, şcolii. Psihologii consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care cazurile de violenţă au căpătat amploare.

Violenţa în rândul tinerilor este una dintre principalele probleme cu care se confruntă psihologii şcoli.

De aceea, majoritatea programelor dezvoltate de psihologii şcolari încearcă să găsească soluţii pentru prevenirea şi combaterea violenţei. Unul dintre cele mai reuşite proiecte desfăşurate în acest sens este “Lecţii de viaţă”, desfăşurat în colaborare cu Penitenciarul Poarta Albă.

Psihologii şcolari spun că cele mai multe cazuri de violenţă se întâlnesc în unităţile de învăţământ frecventate în special de băieţi sau unde nivelul social al elevilor este scăzut.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan