Falsul chirurg, reținut pentru 24 de ore

Italianul, care s-a dat drept chirurg în România, a fost reţinut miercuri seară pentru 24 de ore, după ce a fost audiat, aproape patru ore, la Secţia 4 din București. Pe lângă faptul că este suspect pentru înşelăciune, falsul chirurg este vizat de ancheta în rem cu privire la exercitarea fără drept a unei profesii.

Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase, a fost reţinut, miercuri, pentru 24 de ore, sub acuzația de înşelăciune.  Bărbatul a fost audiat ieri pentru faptele sale dar  este vizat şi de ancheta în rem privind exercitarea fără drept a profesiei de medic. Totodată, poliţiştii au adrese de la autorităţi din mai multe ţări, care arată că italianul a fost cercetat sau condamnat pentru fapte similare.

„Avem mai multe adrese, răspunsuri primite de la autorităţile din Uniunea Europeană cu privire la faptul că a fost cercetat sau condamnat pentru fapte similare. Aceste documente trebuie analizate. Am primit altă corespondenţă, de unde am tras concluzia că această persoană trebuie chemată şi audiată. (…) Tot în cursul zilei, a fost dat în consemn. (…) A fost emis mandat de aducere”, a precizat Comisarul-şef de poliţie Ionuţ Dana.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, chirurgul fals italian este cercetat şi în Marea Britanie, pentru fapte similare. Matteo Politi a fost prins, miercuri, de poliţiştii de frontieră de la Curtici, în timp ce încerca să fugă din ţară.

În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că este medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Redactor: Oana Jărloianu