Falșii șomeri, depistați de AJOFM

Sute de constănțeni primeau indemnizaţii de şomaj deşi aveau venituri din alte activități legale. Aceștia au fost depistaţi de Corpul de Control al AJOFM . Astfel, falșii șomeri au devenit debitori și trebuie să înapoieze sumele încasate necuvenit. Cei care refuză să restituie banii vor fi acționați în judecată.

Potrivit legislației în vigoare, un șomer indemnizat nu poate presta și alte servicii. Corpul de Control al AJOFM Constanța a descoperit un număr mare de constănțeni care beneficiau de ajutorul de șomaj deși aveau un loc de muncă.

Alte situații în care șomerii au încasat bani necuveniți sunt cele în care după ce au acționat în judecată întreprinderea care i-a disponibilizat au avut câștig de cauză și și-au primit salariile retroactiv. În acest caz, oamenii trebuie să înapoieze ajutorul de șomaj din lunile respective. Cei mai mulți însă nu o fac.

Printre debitori se află și persoanele care s-au înscris la cursuri de perfecționare organizate de agenție și ulterior au renunțat sau absolvenții care deși beneficiază de ajutorul de șomaj frecventează cursurile unei facultați la fără taxă. În oricare din aceste cazuri, șomerii devin debitori și trebuie să returneze banii încasați.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Sorin Hulubei