Facebook, spațiu public

“Ai grijă ce postezi!” ar trebui să fie mesajul de întâmpinare pe unul dintre cele mai folosite site-uri de socializare. Profilul personal de pe Facebook a devenit spațiu public, în urma unei hotărîri judecătorești adoptate în premieră pentru România.

Nu ai cont de Facebook, nu exiști. La ora actuală există nu mai puţin de şapte milioane de români care au utilizează acest site de socializare. Însă, o decizie luată de Înaltea Curte de Casație și Justiție poate, într-o oarecare măsură, îngrădi libertățile cetățenilor în mediul online. În opinia specialiştilor, însă, sentinţa este una binevenită şi i-ar putea responsabiliza pe românii cu cont de Facebook.

Cei mai mulți utilizatori nu citesc Termenii și Condițiile pe care le acceptă la crearea unui cont nou și semnează un așa zis contract cu rețeaua de socializare în care au drepturi, dar mai ales obligații. La fel de mulți nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual. Chiar dacă insulta și calomnia nu mai sunt considerate infracțiuni, postările inadecvate pe profilul personale ne pot aduce în fața judecătorului.

Au existat dosare, după cum povestește chiar avocatul Cristescu, în care s-a ținut cont de probe aduse din mediul virtual, însă acest lucru este strict subiectiv, justiția pronunțându-se de la caz la caz.

Facebook-ul, spaţiu public şi în Franţa sau Belgia. Însă, pentru a nu fi nevoiți să vă prezentați în fața instanței, ar fi bine să vă gândiți de două ori inainte de a posta ceva pe profilul dumneavoastră personal.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea