Facebook permite utilizatorilor sa spuna daca vor sa fie donatori de organe

Facebook a anunţat că va permite utilizatorilor să bifeze pe reţeaua de socializare, dacă vor sau nu să-şi doneze organele după moarte.

„Astăzi, 114.000 de oameni din SUA şi milioane de alţii din întreaga lume aşteaptă un transplant de inimă, ficat sau rinichi, care le-ar putea salva viaţa. În fiecare zi, 18 dintre aceştia mor, pentru că nu sunt suficienţi donatori. Experţii medicali cred că lumea trebuie să afle mai multe despre donarea de organe, iar noi vom juca un rol în asta”, se arată în comunicatul Facebook.

Astfel, pe lângă locul de muncă, locul naşterii, facultatea absolvită sau starea civilă, utilizatorii de Facebook vor putea bifa dacă vor sau nu să devină donatori de organe. În plus, oamenii vor avea şi posibilitatea să explice de ce vor să doneze organe.

Cu câteva ore înainte ca Facebook să anunţe noul status, Mark Zuckerberg declarase într-un interviu că reţeaua sa de socializare pregăteşte „o unealtă care va salva multe vieţi”. Ulterior, fondatorul Facebook a declarat că ideea cu donatul de organe i-a venit în urma unei discuţii cu prietena lui, care se pregăteşte să devină doctoriţă.

În plus, la decizia lui Zuckerberg a contribuit şi moartea timpurie a fondatorului Apple, Steve Jobs, din cauza unui cancer la pancreas.

Facebook are în prezent peste 900 de milioane de utilizatori, iar experţii medicali consideră că, dacă toţi aceştia vor fi conştienţi de importanţa donării de organe, ar putea fi salvate foarte multe vieţi. „Aceasta ar putea fi o zi istorică, am putea elimina problema lipsei de donatori”, a declarat dr. Andrew Cameron, chirurg în Maryland.