Extinderea PPA modifică harta restricțiilor

Ca urmare a extinderii pestei porcine africane pe teritoriul Uniunii Europene, harta restricțiilor suferă noi modificări.

Cu toate acestea, România păstrează deschis comerţul intracomunitar şi exportul de suine, carne și preparate din carne de porc provenite de la acestea. La reuniunea comitetului permanent pentru animale, alimente, plante şi furaje, desfășurată la Bruxelles în perioada 24 – 25 octombrie, a fost luată în discuție și evoluția pestei porcine africane în țara noastră. Reprezentantul României a expus situația actualizată a bolii, inclusiv informații despre focarele recent confirmate. În urma analizei, Comisia a propus modificarea regionalizării și includerea județelor Sibiu, Neamț, Caraș Severin și Alba în partea III a anexei Deciziei 709/2014.

”În ceea ce priveşte zona roşie de restricţie, comerţul cu porci din România, carne şi preparate din carne de porc provenite de la aceştia pe piaţa comunitară şi cu ţările terţe, nu este interzis în totalitate. Porcii vii proveniţi din zona roşie, destinaţi pentru sacrificare imediată, precum şi carnea şi produsele din carne provenite de la aceştia pot fi comercializate, prin derogare, către zone din alte state membre aflate la acelaşi nivel de restricţie”, se menţionează în informarea de presă transmisă de Autoritatea Națională sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În ceea ce priveşte comerţul cu ţările terţe, acesta continuă în funcţie de condiţiile de export negociate sau solicitate de către fiecare stat importator în parte.

Reprezentanţii ANSVSA subliniază că decizia Comisiei Europene de a nu include tot teritoriul naţional în partea III a anexei Deciziei 709/2014 a venit ca urmare a Planului de măsuri prezentat de partea română care cuprinde o serie de dispoziţii cu aplicabilitate imediată.

“În paralel cu aceste măsuri, se desfăşoară la nivel naţional acţiunea de inspecţie în exploataţii, ocazie cu care se fac şi verificări în scopul depistării eventualelor suine cu semne clinice de PPA. Forma finală a bugetului Uniunii Europene votată de Parlament prevede acordarea a 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană, bani care, în mare pare vor ajunge la fermierii români afectaţi de virusul PPA. Acordarea acestui nou sprijin financiar reprezintă o confirmarea a eforturile întreprinse de autorităţile române pentru combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.”, se mai precizează în informarea de presă.

Ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, arătau că pesta porcină africană evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105  focare, în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 de astfel de puncte nevralgice.

Redactor: Mihaela Țânțaru