Extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu ar putea fi extinsă. Realizarea acestui demers a fost discutată la nivel înalt între ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă,  şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, și oficialul american John E. Hyten, al doilea  cel mai important general din armata Statelor Unite.

Oaspetele de peste Ocean este locţiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, Mark Milley și asemenea acestui general raportează direct secretarului american al Apărării și liderului de la Casa Albă, Donald Trump. Întrunirea acestora s-a desfășurat în cadrul unei vizite planificate anterior a trupelor americane dislocate în afara teritoriului SUA.

”Am avut (…) o întrevedere cu generalul John E. Hyten, locțiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.”,  a scris pe Facebook ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România, cooperarea militară bilaterală şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, evoluţia situației de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre au reprezentat o parte din subiectele analizate pe parcursul discuţiilor.

”Am subliniat importanţa cooperării în cadrul Parteneriatului strategic bilateral, pilon fundamental pentru securitatea şi apărarea României si am transmis mulțumiri pentru sprijinul constant primit din partea armatei SUA, susţinere care a avut o contribuţie importantă în procesul de transformare a Armatei României într-o structură modernă, adaptată la noile realităţi strategice.”, a mai notat pe rețeaua de socializare ministrul român al Apărării Naţionale.

În cadrul aceleiași întrevederi, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Petrescu, a discutat cu generalul Hyten despre modalitățile concrete de sprijin pentru creșterea capacității operative și interoperabilitatea forțelor, inclusiv importanța cooperării dintre cele două armate aliate și partenere în contextul de securitate actual, inclusiv prin desfășurarea unor exerciții și activități de instruire în comun, precum și despre posibilitățile de extindere a bazei militare de la Mihai Kogălniceanu.

La finalul întâlnirii, cei trei oficiali au subliniat importanța pe care ambele state o acordă relației bilaterale și și-au exprimat angajamentul de a continua dialogul în cadrul Parteneriatului Strategic și al NATO, în scopul dezvoltării cooperării în domeniul apărării.

Redactor: Mihaela Țânțaru