Expoziție de jucării antice

Muzeul de Național de Istorie Constanța a făcut o tradiție din seria evenimentelor de prezentare a exponatelor importante din depozitele instituției. Luna aceasta va fi dedicată a cinci exponate și nu unuia singur, ca până acum. Pentru că nu aflăm în luna cadourilor și mai cu seamă a jucăriilor, pentru această expoziție au fost alese cinci exemplare de jucării romane.

Expoziția de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța de luna această scoate la lumină cinci jucării romane vechi de peste 1700 de ani. Imaginaţia copiilor era stimulată şi în Antichitate prin practicarea unor jocuri sau folosirea unor jucării similare cu cele din zilele noastre. Atunci, acestea erau confecţionate manual, din lut, piele, lemn sau paie. Unele se realizau acasă, dar existau şi maeştrii specializaţi, cărora li se adresau, desigur, părinţii înstăriţi, cu dare de mână.

Chiar dacă păpușile sunt preferatele fetițelor, în expoziția de luna aceasta se regăsește și un soldățel cu picioare mobile. Aceasta și-a câștigat apariția în expoziție datorită faptului că s-a păstrat foarte bine în timp.

Jucăriile au fost găsite în mormintele copiilor și asta deoarecere, în antichitate, se credea că acestea îi vor distra pe cei plecați mult prea devreme de pe acest pământ și pe lumea cealaltă. Cei care vor să viziteze expoziția dedicată jucăriilor încadrate cronologic între secolele II şi III p.Chr. o pot face până pe 31 decembrie.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea