Expoziție culturală dedicată României

Piesele de patrimoniu din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, se află zilele acestea expuse la cea mai mare manifestare culturală din Belgia.

La finele săptămânii trecute, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cel mai vechi oraș belgian, a fost deschisă expoziția „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“, în traducere: „Dacia Felix. Trecutul glorios al României”. Expoziția, care face parte din Festivalul EUROPALIA, reunește 298 de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor: scitică, greacă, celtică, daco-getică și romană.

Piesele de colecție au fost selectate și amplasate după un concept al Muzeului Galo-Roman din Tongeren. Bunurile culturale provin de la MNIR și de la alte 18 instituții muzeale din țară, printre care și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Directorul General al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cercet. șt. dr. Sorin Marcel COLESNIUC, a prezentat, în deschiderea expoziției, bunurile culturale din patrimoniul muzeului constănțean. Este vorba despre statuia războinicului scit, statuia zeiței Hecate, medalionul de aur cu reprezentarea zeiței Afrodita și bijuterii din mormântul de la Callatis -candelabru de bronz, recipient cosmetic, vas de sticlă, baghetă de sticlă, plăcuță de plumb, unguentarium, spatulă, oglindă, colier de mărgele tubulare și pandantiv de formă rectangulară.

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Festivalul bianual EUROPALIA a debutat în 1969 și  împlineşte 50 de ani de la înfiinţare . Evenimentul are un caracter multidisciplinar unde artele vizuale, artele spectacolului, muzica, filmul, literatura și educația culturală vin în atenția publicului. Participanții celor mai ample ediții de până acum ale festivalului au ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulți veniți din afara Belgiei.

Redactor: Sondra Sandu