Explozie la mina Uricani

In aceasta dimineata a avut loc o explozie, la mina Uricani, din județul Hunedoara. În urma deflagrației, care s-a produs pe o galerie a acesteia, un miner a decedat și alți trei au fost grav răniți. În această zonă, exploatarea subterană este în procedură de închidere.

Cei patru mineri care au fost surprinşi de explozie, în subteranul Minei Uricani, lucrau la 50 de metri adâncime. Ei fuseseră solicitați pentru ridicarea unui dig, pe plan înclinat. În acea zonă nu mai exista tensiune electrică de multă vreme. Astfel, nimeni nu înţelege cum s-a produs explozia. Laszlo Domokos, lider sindical, susține că deflagraţia s-ar fi produs, în urma unei aprinderi de metan, în subteran. El a precizat că lucrarea respectivă este mai veche, iar îndiguirea era făcută la suprafaţă. Potrivit primarului localităţii Uricani, Dănuţ Buhăescu, explozia a avut loc, după ora 6.00, într-o galerie de legătură. La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, dar şi elicopterul SMURD de la Craiova.

Secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a anunţat că cei trei mineri răniţi, în explozia de la Mina Uricani vor fi aduşi cu un elicopter, în Bucureşti. Ei vor fi internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni. Arafat a afirmat că starea minerilor este mai gravă decât a fost stabilit iniţial. Unul dintre mineri are arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, iar ceilalţi doi au probleme respiratorii. Al patrulea miner, care era dat dispărut, a fost găsit mort. Salvatorii au reuşit să ajungă, după aproape patru ore de căutări, la el.

Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului, este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.  Această tragedie intervine la aproape trei săptămâni de la accidentul din mina Lupeni, tot din județul Hunedoara, soldat cu trei morți.

Redactor: Lavinia Barbu