Explozia de la Manchester Arena, revendicată de ISIS

Atentatul terorist de aseară, de pe Manchester Arena, a băgat spaima în britanici, chiar dacă autoritățile încearcă să minimalizeze pericolul acestui fenomen. Mulți dintre cei prezenți în sală, la concertul cântăreței americane Ariana Grande, spun că nu și-au revenit nici acum din șoc, potrivit presei străine, în urma exploziei care provocat moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59. 

În primele momente, persoanele aflate în sala de spectacole nu au știut ce se petrece, însă și-au dat seama în câteva secunde că ceva terifiant s-a întâmplat, chiar la finalul reprezentației artistei Ariana Grande.. Un martor a povestit pentru MailOnline:

”Tocmai ieşeam din clădire când s-a întâmplat. Ne îndreptam spre ieşirea principală când Ariana cânta ultima piesă, pentru că voiam să ieşim înaintea mulţimii. Dar, în timp ce ne apropiam de ieşire, un grup de angajaţi de la securitate ne-au spus să mergem în cealaltă direcţie, iar după câteva secunde ne-au strigat să fugim şi s-a produs explozia, chiar în spatele lor. Sute de oameni strigau şi alergau. Oamenii aceia ne-au salvat vieţile”, a declarat martorul.

În următoarele ore după deflagrație, autoritățile britanice și-au concentrat forțele mai mult pentru salvarea răniților și mai puțin pentru identificarea cauzei sau autorului acesteia. Deși poliția locală a cerut populației să nu părăsească locuințele, oamenii au ieșit pe străzi, ba chiar au încercat să dea o mână de ajutor autorităților.

Au fost și persoane care au precizat că au retrăit  momente de groază de la ultimul atentat terorist din capitala Marii Britanii, ce a avut loc cu exact două luni în urmă, pe data de 22 martie.

Din primele cercetări făcute de polițiști, se pare că a fost un atentat sinucigaș. Zona a fost împânzită de ofițeri de poliție și cadre medicale.

Am tratat cele întâmplate ca pe un incident terorist și credem, în acest punct al anchetei aflată în desfășurare, că atacul de noaptea trecută a fost executat de către o singură persoană. Prioritatea, în aceste momente, este de a stabili dacă acesta a acționat singur, sau condus de o grupare teroristă. Pot confirma faptul că atacatorul a murit în arena. Credeam că acesta purta un dispozitiv exploziv improvizat pe care l-a detonat provocând o adevărată atrocitate.Rugăm presa să nu speculeze detalii legate de atacator, atâa vreme cât se află în desfășurare o anchetă complexă.

În ceea ce privește explozia, tratată ca atentat terorist, aceasta a fost, în cele din urmă, revendicată de gruparea islamică ISIS, la câteva ore după tragicul eveniment.

”În numele tuturor, în numele celui Atotputernic. Acesta este doar începutul. Leii Statului Islamic ai Irakului şi al-Sham vor continua să atace cruciaţii. Trăiască Allah! Trăiască Allah!”, se arată în mesajul grupării.

Însă, cum populația civilă și-a declarat deja starea de nesiguranță, se ridică un semn de întrebare: cum a reușit o persoană, dotată cu materiale explozive, să înșele vigilența tuturor agenților de securitate și să își ducă planul până la sfârșit, fără să fie descoperită? Poliția britanică presupune că atentatorul purta o vestă sau un rucsac, reușind astfel să ascundă explozibilul și să se apropie neobservat la una din intrările Manchester Arena. Se ia în calcul chiar existența unei celule islamiste și există temerea că ar putea urma și alte atacuri.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, printre victime nu s-au numărat și români, dar le reamintește conaționalilor afectați că pot solicita asistență consulară la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. De remarcat că, marți, 23 mai, la numai câteva ore de la incident, un centru comercial aflat în aceeași zonă, a fost evacuat, după ce mai multe persoane ar fi auzit ”o bubuitură puternică”. Cauza evacuării ar fi descoperirea unui colet suspect în centrul comercial. Polițiștii au reținut un suspect în acest caz.

Redactor: Daniel Albu