Exercițiu militar multinațional, la Marea Neagră

Un nou exercițiu tactic multinațional se va desfășura, începând de azi până pe data de 4 mai, la Centrul Secundar de Instruire Babadag, judeţul Tulcea. Este vorba despre un nou modul de pregătire din cadrul exerciţiului multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 17.

Un număr de 200 de militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” şi din Forţele Navale Române, reprezentate de Batalionul 307 Infanterie Marină, participă la modulul de pregătire PLATINUM EAGLE 17.2, din cadrul exerciţiului multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 17. Împreună cu cei 200 de militari români, la exercițiu vor participa și peste 400 de militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Muntenegru, Ucraina şi Statele Unite ale Americii. Antrenamentele includ trageri cu muniţie reală cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivel de subunitate.

Acest exercițiu tactic  are ca obiective creşterea interoperabilităţii între forţele participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun, precum și dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale. BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 17 se desfășoară  anual, sub coordonarea Comandamentul Corpului de Infanterie Marină al SUA, dislocat în Europa şi Africa, în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Activitatea are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Redactor: Daniel Albu