Exercițiu de salvare și evacuare

Un exercițiu de protecție civilă a avut loc la liceul “Lucian Blaga” din Constanța. Prin această acțiune s-a urmărit pregătirea cadrelor didactice, a personalului administrativ și a elevilor liceului în vederea formării unui comportament adecvat în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.

Mobilizare maximă timp de o oră, la Liceul “Lucian Blaga” din Constanța. Primăria Municipiului în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Doborgea” a desfășurat astăzi un exercițiu de mobilizare în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase. Semnalul dat la ora 10 și 20 de minute a comunicat faptul că un nor toxic se îndreaptă spre zona Faleză sud. Toți cei aflați în instituția de învățămât s-au baricadat în interior, au închis geamurile și ușile clădirii. În același timp, din cauza unui incendiu izbucnit ulterior, toată școala a fost  evacuată.

Pentru a face faţă unui eventual accident chimic, autorităţile locale au explicat elevilori și profesorilor cum să se comporte într-o situaţie de urgență.

Pe parcursul întregii operațiuni copiii s-au descurcat exemplar.

În urma unui astfel de accident se formează un nor toxic, care poate să acționeze timp de mai multe minute sau ore, în funcție de direcția de deplasare a vântului. Specialiștii ne recomandă ca în astfel de situații, indiferent că suntem acasă, la birou sau în alte clădiri, să etanșăm ferestrele și să rămânem în interiorul încăperii. Totodată, aparatele de aer condiționat trebuie să fie oprite, iar deschiderile de ventilatoare etanșate cu folie de plastic și bandă adezivă. Deasemenea, nu trebuie părăsit adăpostul în care ne aflăm până nu se anunță official acest lucru.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Zarif Armanbet