Exerciții militare la Capul Midia Năvodari

S-a tras cu muniție de război la Capul Midia: militarii români testează zilele acestea  sisteme americane de rachete sol-aer, STINGER.  Este cel mai mare exercitiu militar de anul acesta in care cele doua armate folosesc rand pe rand armamanetul celeilalte. Tunurile romanesti au lansat tinte pe cer iar rachetele americane au incercat sa le doboare.  Apoi, rolurile s-au schimbat.

Scenariul de razboi pe care-l exerseaza romanii si americanii presupune ca o factiune rebela dintr-o tara cu iesire la mare pune stapanire pe o bucata de tarm, iar armatele celor doua tari, rand pe rand, devin cand atacatori, cand aparatori. Provocarile celor doua trupe sunt multiple.

In scenariul exersat zilele acestea, atacurile inamice sunt sustinute de avioane de lupta care trebuiesc doborate cu orice pret. Americanii au adus la Cap Mida, rachete individuale de lupta: pot fi trase de orice soldat , dintr-un lansator sprijinit pe umar. Pe scurt, aceasta este racheta STINGER.

Dupa ce armele grele anihilieaza orice amenintare, intra in joc trupele terestre: soldatii iau in stapanire localitatile – mici sau mari – din zona ocupata si instituie controale de rutina pentru depistarea fortelor rebele . Asta exerseaza detasamentul de femei din armata romana, instruite zilele aceste ain proceduri specifice, de aliatele lor americane. Prima lectie : folosirea armelor celorlalti.La antrenamentul româno-american participă zilele acestea 1.250 de militari.

Redactor: Camer Niță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.