Exerciții comune la Marea Neagră

Două concerne industriale multinaţionale şi-au prezentat oferta pentru dotarea Forţelor Navale Române cu patru corvete multirol precum şi cu cele mai noi generaţii de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. Oferta înarmarii României a fost făcută cu ocazia vizitei unei nave de război franceze în portul Constanța.

Exocet este o rachetă capabilă să fie lansată de pe sol, din aer si de pe mare impotriva tuturor țintelor inamice aeriene și navale. Acestea pot fi lansate de pe nave de luptă, de pe submarine, elicoptere sau avioane. O racheta măsoară aproape 5 metri lungime și cântarește 670 de kilograme, un sfert din aceasta fiind explozibil.

Rachetele franțuzești zboară cu viteza sunetului și sunt capabile să lovească ținte aflate la 70 km departare. Acestea au fost folosite în 1982 în războiul Insulelor Falkland, dintre Argentina și Marea Britanie, atunci când au lovit în plin distrugătorul britanic Sheffield, și l-au scufundat pe loc. Pierderea acestuia a reprezentat un adevarat şoc pentru guvernul englez si publicul britanic. În acest moment, Franța oferă un pachet de apărare României, la Marea Neagră, bazat pe rachetele Exocet de ultimă generație. Acest sistem este cel mai performant tip de rachetă anti-navă existent pe plan mondial, susțin francezii.

Prezentarea tehnică a fost facută la bordul navei franceze aflată în România pentru antrenamente de luptă cu marina militară. Fregata este o navă de talie mijlocie, construită special pentru a deveni invizibilă pe radar şi pentru a interveni prima într-un teatru de operaţiuni.

Fregata marinei franceze face parte din clasa “La Fayette” şi este dotată cu rachete navă-navă de tip Exocet. Nava “Guépratte”  se află în acţiune de aproape 15 ani şi a participat la misiuni împotriva pirateriei, dar şi la misiuni de supraveghere maritimă. Datorită armamentului de la bord, este una dintre cele mai performante şi se poate apăra împotriva oricărui atac.

Sistemele de rachetă Exocet, de rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune, s-ar putea regăsi pe viitor şi la bordul viitoarelor corvete româneşti.  Până atunci, militarii români şi cei francezi vor folosi tehnica armată pe timpul unor exerciţii comune desfăşurate în Marea Neagră.

Redactor: Oana Jărloianu