Excursii pe banii statului

Senatorii au cheltuit peste 200.000 lei, în numai două luni, pe deplasări externe. Potrivit raportului întocmit, cele mai costisitoare călătorii în interes de serviciu au fost în Republica Chineză, pentru o vizită oficială, unde Senatul a plătit 23.658 de lei, în Statele Unite – 19.643 lei şi în Elveţia, la o reuniune care a costat 10.707 lei.

Printre senatorii care s-au plimbat pe bani publici peste hotare se numără și parlamentari constănțeni: liberalul Puiu Hașotti, conservatorul Mircea Banias şi proaspătul progresist Marian Vasiliev.

Puiu Hașotti s-a deplasat în februarie la reuniunea de Iarnă a OSCE, care a avut loc în Austria, între 12 și 15 februarie 2014, și pentru care Senatul a alocat 4877,95 lei.

Banias, ca președinte al Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului a participat la Forumul Crans Montana, eveniment desfăşurat în perioada 19-22 martie, în Belgia. Deplasarea a scos din bugetul Senatului 7.620,20 lei.

Marian Vasiliev, membru în Comisia pentru cultură, s-a deplasat, în perioada 25-28 martie, în Federaţia Rusă. El a cheltuit, însă, mult mai puţin pentru participarea la cea de-a 43-a reuniune a Comisiei juridice şi politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre. Deplasarea a costat 4.750,43 lei, din care 439,13 lei a reprezentat diurna, iar transportul, 4.311,30 lei.

Sumele de mai sus reprezintă doar cheltuielile pe primele trei luni ale anului 2014, cu mențiunea că în luna ianuarie, senatorii nu au făcut nicio deplasare externă, ținând cont de faptul că s-au reunit la sfârșitul lunii. Din martie și până acum, Senatul a dat dovadă de lipsă de transparență, pentru că nu a mai publicat, nici până azi, cheltuielile făcute pentru lunile aprilie și mai 2014.

Ar fi bine dacă deplasările peste hotare ale senatorilor s-ar finaliza cu lucruri concrete menite să aducă o plus-valoare oricărui domeniu de activitate din România. Numai că, în realitate, lucrurile nu stau așa, iar vizitele de lucru se transformă adeseori în excursii pe bani publici, mai ales că niciun senator nu a prezentat până acum un raport de activitate în urma deplasărilor efectuate.

Redactor: George Marinescu