Eurovision 2019

Eurovision România 2019 şi-a ales deja cele 24 de piese care vor intra în Selecţia Naţională. Unele dintre ele pot fi ascultate deja. La preselecţie au fost înscrise 126 de melodii. Printre cei aleşi să meargă mai departe se numără și constănțeanul Mihai Trăistariu, care deține recordul participărilor la acest concurs. Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, în Israel, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai, iar finala pe 18 mai.

Competiţia muzicală internaţională Eurovision este organizată de European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Netta Barzilai, reprezentanta Israelului, este câştigătoarea Eurovision 2018. Artista, în vârstă de 25 de ani, a cucerit publicul şi specialiştii cu piesa „Toy“. Astfel, pentru anul 2019, competiția se va desfășura la Tel Aviv.

La ediția cu numărul 64 a competiției muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de țări. Unul dintre cântăreții români care își dorește să reprezinte România la acest important concurs este Mihai Trăistariu care vrea să depășească succesul din 2006, când s-a clasat pe locul 4 la Eurovision cu piesa “Tornero”. De această dată participă sub numele M I H A I cu piesa cu influenţe latino-orientale “Baya”. Este pentru a zecea oară când artistul constănțean participă la selecţiile României pentru Eurovision. Şi de această dată Mihai Trăistariu colaborează cu Michael James Down şi Will Taylor.

O noutate pentru acest an îl reprezintă modul în care telespectatorii participă la alegerea reprezentantului țării noastre. Pentru fiecare semifinală juriul național va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, câte una. În urma jurizării și a televotului, cel mult 12 piese vor merge în finală. Printre concurenți se numără și tinerii Laura Bretan, Lucian Colareza dar şi „veterani“ ai industriei şi foşti participanţi precum Dan Bittman şi Nicola. Spectacolele în urma cărora vor fi decişi finaliştii Eurovision România 2019 se vor desfăşura la Arad şi Iaşi, iar finala naţională va fi organizată la Bucureşti. Evenimentele vor fi transmise în direct de TVR, sub sloganul „Împlineşte visul!“.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet