Europol raportează o creștere a infracționalității

Numărul infracţiunilor a crescut rapid în timpul pandemiei de COVID-19, dat fiind că infractorii şi grupările de crimă organizată îşi adaptează rapid metodele la noua conjunctură.

Anunțul a fost făcut de către Europol printr-un raport publicat vineri la Haga. Anchetatorii au identificat o înmulţire a cazurilor de cibercriminalitate, fraude, furturi şi falsificări.
Raportul consemnează o creştere considerabilă a vânzărilor de articole contrafăcute, printre care măşti de protecţie, geluri dezinfectante şi medicamente, de la izbucnirea crizei.
În luna martie, au fost confiscate circa 34.000 de măşti chirurgicale contrafăcute, într-o operaţiune la nivel global împotriva medicamentelor contrafăcute, printre care se numără antivirale, antipaludicul chlorchină şi vitamine.

”Astfel de activităţi infracţionale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase şi pot ameninţa vieţi umane”, a subliniat directoarea Europol, Catherine De Bolle.

Organizația de combatere a criminalității la nivel european, cu sediul la Haga, avertizează şi asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure.

”Escrocii îşi adaptează foarte rapid metodele obişnuite şi exploatează temerile şi îngrijorările victimelor în timpul crizei”, subliniază raportul menţionat.

Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă.

Redactor: Mihaela Țânțaru