Europa și-a relaxat restricțiile, românii stau încă izolați

Multe țări din Europa își relaxează măsurile restrictive, asta în timp ce românilor încă nu li se permite să iasă din casă fără vestita declarație pe propria răpundere și așteaptă data de 15 mai pentru ieșirea din starea de urgență.

Începând de luni, în Italia s-a redeschis sezonul construcțiilor, iar barurile și restaurantele și-au reluat activitatea, însă doar pentru servicii de servire la pachet.

În Germania, luni se pot redeschide saloanele de frizerie şi coafură, însă în condiţii stricte de igienă. Tot mai mulţi elevi pot reveni la cursuri, în contextul în care mai multe landuri germane ridică treptat restricţiile asupra şcolilor.

În cea mai mare parte a Germaniei, măsurile de distanţare sociale rămân în vigoare.

În Austria s-au redeschis mall-urile, iar lumea poate ieși la plimbare sau la cumpărături, respectând aceleași măsuri de siguranță. Un român aflat în această țară a filmat modul în care oamenii au ieșit din case și, totuși, respectă normele impuse de autorități.

În Belgia, încă se lucrează de acasă în unele sectoare economice, însă doar unele companii industriale îşi pot relua activităţile, în condiţii speciale. Magazinele de materiale textile se pot redeschide datorită rolului lor în producţia de măşti.

Diferite măsuri de relaxare a restricţiilor se aplică, începând tot de luni, şi în Ungaria, Polonia, Grecia, Croaţia, Cipru, Islanda, Lituania şi Luxemburg.

După cum spuneam inițial, în România, care a înregistrat mai puține cazuri, atât de de bolnavi de covid-19, cât și de decese cauzate de epidemie, restricțiile urmează a fi relaxate abia după 15 mai, când se va intra în stare de alertă. Până atunci, nimeni nu iese din casă fără declarația pe propria răspundere care justifică locul și scopul deplasării, sub sancțiunea unor amenzi de până la 20 de mii de lei.

Redactor: Daniel Albu