Europa nu vrea ACTA

Zeci de manifestații împotriva ACTA au avut loc, ieri, în mai multe țări europene, iar protestatarii au anunţat că demonstraţiile vor lua amploare. Tratatul ACTA a fost semnat, la sfârșitul lunii trecute, de mai multe țări, dintre care 22 din Europa. Printre acestea se află și România.

În Bulgaria, oamenii au ieşit cu sutele în 15 oraşe pentru a cere ca ţara lor să nu ratifice acordul. Ministrul bulgar al Economiei a declarat că Bulgaria a semnat ACTA sub condiţie şi că încă nu s-a luat o decizie finală în ceea ce priveşte ratificarea documentului.

Manifestații de amploare au avut loc, sâmbătă, în mai multe țări din Europa. De asemenea, sute de mii de persoane au postat anunțuri pe reţelele de socializare, prin care spun că vor ieşi pe străzi pentru a protesta împotriva acordului privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că documentul reprezintă un pachet de legi ce ar urma sa afecteze grav dreptul la intimitate şi exprimare liberă pe internet. ACTA este un tratat comercial plurilateral propus ca răspuns la „creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor”. Domeniul de aplicare al ACTA este larg, și include contrafacerea bunurilor fizice cât și „distribuirea prin internet și tehnologia informației”. Până acum, acordul a fost semnat, în Japonia, de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia, dar şi de 22 de state din Uniunea Europeană, printre care și România. Aceste țări susţin că tratatul este menit să combată contrafacerea şi pirateria pe internet pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme. În ciuda faptului că actul a fost parafat de mai multe state, acesta nu va intra în vigoare dacă nu va primi acordul Parlamentului European în iunie anul acesta.

Redactor: Doina Sîrbu