Europa ar putea fi victima unui colaps total

Până de curând au existat diverse avertismente asupra pericolului iminent pe care îl reprezintă dispariția monedei euro, dar nimeni nu a prezentat un studiu cu cifre exacte. Însă doi economiști au publicat un studiu pe această temă pentru a concura la premiul Wolfson Economics.

Studiul arată că, spargerea controlată a Uniunii Monetare, ar provoca un adevărat dezastru pentru statele cu probleme financiare din zona euro, precum Grecia, Portugalia, Spania, Italia şi Irlanda, unde monedele naţionale se vor deprecia semnificativ.
Spania şi Italia, ar fi și ele în pericol. Nici puteri financiare ca Belgia şi Franţa, nu ar scăpa neatinse de colapsul euro. Singurele state care ar putea supraviețui ar fi Austria, Olanda şi Finlanda, care ar înregistra o scădere nesemnificativă, în timp ce Germania ar fi singura care ar rezista, moneda germană înregistrând chiar o creștere.

Cei doi economişti notează că aceste valori ar fi “noul echilibru”, însă la el s-ar ajunge după o lungă perioadă de tranziţie caracterizată de volatilitate mare. Scenariul prezentat de cei doi ar fi util atât în cazul ieşirii unor state din zona euro, cât şi al unui colaps al întregii zone euro.

Mai multe detalii si imagini in jurnalele Litoral TV

Redactor: Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.