Este oficial: arhivele SIPA vor fi desecretizate

După dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic cu privire la arhiva SIPA, pe scena politică din România s-a iscat un mare scandal, în care apar nume de rang înalt. Pentru o ”mai bună transparență”, Guvernul a aprobat  o comisie care să inventarieze și să declasifice documentele din arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție.

Potrivit unei hotărâri de guvern, documentele din arhiva SIPA, considerată “fantomă a trecutului, folosită de politicieni, servicii de informații și alte persoane care au interese în Justiție”,  vor fi inventariate, declasificate sau trecute la un alt nivel de clasificare sau de secretizare. Actul normativ vizează, de asemenea, declasificarea a trei documente emise de Ministerul Justiției în anul 2008.

Următorul pas este predarea către instituțiie abilitate. O comisie se va ocupa de această arhivă, activitatea acesteia urmând a se desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani. Prin decizia Executivului, se va asigura accesul unei categorii mai largi de cetățeni la documentele respective, cu respectarea condițiilor legale specifice.

Comisia va fi alcătuită din 5 membri, numiți prin ordin al ministrului Justiției – doi din cadrul Ministerului Justiției, doi propuși de către Secretariatul General al Guvernului și unul din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Declasificarea nu poate viza informații cu privire la viața personală a celor vizați. Scandalul SIPA a început după acuzațiile lui Dan Andronc la adresa unor persoane cu funcții cheie privind menținerea statului de drept, în susținerea lui Traian Băsescu la  alegerile din 2009.

Redactor: Daniel Albu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.