Este nevoie urgentă de sânge

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța trage un semnal de alarmă, ne confruntăm cu o nevoie acută de sânge! În acest sens, a fost lansat un apel către locuitorii din Corbu, Năvodari și Medgidia.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează acțiuni pentru donarea de sânge în câteva localități din județ . În ziua de joi, 7 decembrie, specialiștii centrului vor fi în Năvodari, la Centrul de Zi pentru copii și persoane în vârstă (lângă Taxe și Impozite), pe strada Sănătății, nr. 3, între orele 8,30 și 13,30. Sâmbătă, 9 decembrie, medgidienii sunt așteptați să doneze sânge, în intervalul orar 8,30 – 13,30, la Spitalul Municipal Medgidia.

Cei interesați să doneze trebuie să aibă asupra lor un act de identitate.

Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18-65 ani, maxim 60 de ani pentru cei ce sunt la prim donare, în funcție de evaluarea medicală. Greutatea minimă trebuie să fie de peste 50 kg, în funcție de înălțime, constituție. Cei ce vor să doneze trebuie să nu fi suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inima etc.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sange. Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice.

Persoanele care efectuează o donare completă, de 450 ml sange, beneficiază la cerere de: șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Redactor: Sondra Sandu