Este frumos să-ți ceri scuze, dar cum este să le primești după 67 de ani?

Acesta este  cazul agenției de presă Associated Press, care şi-a prezentat scuzele, după 67 de ani, reporterului pe care l-a concediat pentru că a încălcat embargoul militar şi a anunţat mai devreme ştirea secolului: sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Edward Kennedy, corespondent de război al agenţiei Associated Press, a anunţat cu o zi mai devreme capitularea Germaniei în oraşul Reims, din Franţa, pe 7 mai 1945. Marea Britanie şi Statele Unite stabiliseră să amâne cu o zi publicarea veştii, astfel încât Rusia să poată să marcheze victoria aliaţilor, printr-o ceremonie, la Berlin. Kennedy făcea parte dintr-un grup de 17 ziarişti, prezenţi la Reims pentru a lua parte la reuniunea în cadrul căreia trupele germane semnau capitularea în faţa aliaţilor. Jurnaliştilor li s-a cerut să nu difuzeze informaţia până a doua zi, pe 8 mai, pentru că Uniunea Sovietică dorea ca victoria să fie anunţată la Berlin, în cadrul unei ceremonii, în contextul în care Armata Roşie cucerise Berlinul cu câteva zile înainte. Jurnalistul britanic nu a respectat însă angajamentul şi a publicat ştirea o oră mai târziu, în aceeaşi zi. El a declarat la vremea aceea că i-a cerut unui militar însărcinat cu cenzura să ridice embargoul, însă acesta l-a refuzat. Kennedy a folosit atunci un telefon militar nesupravegheat pentru a transmite informaţia biroului Associated Press din Londra, care a difuzat-o imediat.

Din această cauză, Kennedy a fost concediat din agenţia de presă şi expulzat din armata americană, unde era acreditat. După 67 de ani de la eveniment, şeful agenţiei de presă, Tom Curley, a declarat că jurnalistul britanic a procedat corect. ’’A fost o zi teribilă pentru agenţia noastră, care a fost gestionată în cel mai prost mod cu putinţă, însă Kennedy a făcut ceea ce trebuia. Atunci când războiul s-a terminat, nu puteai opri o informaţie ca asta. Lumea trebuia să afle’’, a adăugat el. Edward Kennedy a murit într-un accident de maşină în 1963, însă fiica sa, Julia Kennedy Cochran, a spus că tatăl său ar fi fost încântat de scuzele prezentate de Associated Press, dacă ar mai fi fost în viaţă.

Redactor: Doina Sirbu