Eroi necunoscuți, omagiați chiar și după 100 de ani

Clubul Nautic „Callatis“ din Mangalia a  găzduit, zilele trecute,  simpozionul dedicat „Centenarului participării României la Războiul pentru întregirea neamului“, organizat de subfiliala Mangalia a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“. La eveniment au fost prezentate o serie de lucrări ştiinţifice despre Primul Război Mondial, alături de un material cuprinzând descrierea „Monumentelor Eroilor din vechea plasă a Mangaliei” şi de cântece patriotice și melodii proprii sau doine aparținând folcorului dobrogean, inspirate din acea perioadă.

Colonelul în rezervă Remus Macovei, preşedintele Filialei Constanţa a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“, a relatat condiţiile vitrege în care au fost nevoiţi să lupte soldaţii români, în marea lor majoritate ţărani simpli.

Doctor în Științe Istorice Sorin-Marcel Colesniuc a prezentat principalele fronturi de luptă ale soldaţilor români, de la Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz, aducând aminte, totodată, publicului, de faptul că evenimente similare celui organizat la Mangalia au loc, în toată ţara.

Un portret amplu al unuia dintre cei mai cunoscuţi eroi dobrogeni, cernavodeanul Dimitrie Chirescu, a fost realizat de doctor Lavinia Gheorghe.

Tot Lavinia Gheorghe a ţinut să menţioneze şi faptul că, în realitate, lupta soldaţilor, români sau inamici, nu trebuie privită idilic, aşa cum, de cele mai multe ori, ne învaţă cărţile de istorie.

Emil-Corneliu Ninu, preşedintele filialei Mangalia a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“, a declarat că nu va renunţa la ideea de reconstrcţie a unui dintre cele mai valoroase şi celebre monumente din Dobrogea, Mormântul Eroului Necunoscut.

Apelând la bunăvoinţa politicienilor urbei, acesta mai doreşte şi revenirea la vechile denumiri ale străzilor şi pieţelor Mangaliei şi renunţarea la tiponimia seacă pe care foarte multe dintre acestea o înregistrează la acest moment.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin