Epidemie de pneumonie în Italia

Autoritățile italiene sunt în alertă. În împrejurimile orașului Brescia s-au înregistrat peste 200 de cazuri de pneumonie. Instituțiile abilitate au deschis o anchetă pentru stabilirea cauzei izbucnirii acestei epidemii.

Mai multe spitale aflate la sud și est de Brescia au fost luate cu asalt de persoane care se simțeau rău. La scurt timp, s-a constatat că este vorba despre pneumonie. Focarul a fost identificat în provinciile Brescia şi Mantua.

Un total de 235 de cazuri de pneumonie, printre care 12 afalate într-o formă gravă a bolii, au fost confirmate acum o săptămână. Majoritatea persoanelor afectate de această epidemie au peste 60 de ani. Cele care erau deja luate în evidență cu probleme de sănătate, fac o formă mai gravă a bolii numită legioneloză. Luni, 196 de persoane se aflau încă în spital, dintre care nouă la terapie intensivă, iar alte două au decedat.

Legioneloza este o forma severă de pneumonie cauzată de apa contaminată cu bacteria Legionella. Aceasta poate fi contractată doar prin inhalarea aburilor de apă infestată. Rezidenţilor li s-a indicat faptul că apa de la robinet poate fi în continuare băută în siguranţă, și asta pentru că ea nu este periculoasă atâta timp cât nu există un contact direct cu plămânii.  Autoritățile au prelevat probe din rețeaua de distribuție a apei potabile și așteaptă acum rezultatele. Cauzele izbucnirii focarului sunt în continuare investigate.

Serviciile sanitare din provincie au cerut oamenilor să își ia măsuri de precauție, precum dezinfectarea filtrelor, robinetelor, furtunelor de duș și lăsarea apei calde să curgă, înainte de utilizare. Persoanele cu o sănătate fragilă sunt sfătuite să meargă la medic, la primul semn de febră sau dificultăți respiratorii.

Redactor: Denisa Albu