Epidemie de gripă în România

Este oficial! Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, astăzi de dimineaţă că este declarată epidemie de gripă în țara noastră. Asta deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi s-au înregistrat 54 de decese din cauza acestei boli.

Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, confirmate până în data de 27 ianuarie, este de 134.201, cu 53.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în sezonul precedent.

“Au fost înregistrate 90 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 32 mai multe fata de săptămâna anterioară şi cu 77 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Au fost comunicate 20 decese noi confirmate cu virus gripal”, se arată în datele INSP.

De la începutul sezonului și până în prezent au fost înregistrate 55 de decese confirmate de virusul gripal. Situație mai mult decât îngrijorătoare deoarece în anul 2018, în aceeaşi perioadă a anului, au fost confirmate şapte decese. Prin urmare, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că este declarată epidemie de gripă la nivel național.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că la începutul acetei săptămâni au mai fost înregistrate şapte decese. Recent, gripa a ucis o tânără din Cluj, la doar câteva ore după internare. Ministrul Sănătății a mai precizat că numărul real de îmbolnăviri de gripă ar putea fi mai mare. În București, doar 17 dintre cele 49 de spitale au raportat cazuri de gripă. La fel s-a întâmplat și într-un județ în care au existat 4 decese din cauza gripei neraportate. Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii. Sorina Pintea a precizat că  au mai fost comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care vor fi distribuite în ţară la DSP-urile care au solicitat suplimentarea, începând de joi.

Redactor: Oana Jărloianu