Emoțiile ne pot îmbolnăvi

Adeseori, în urma unor manifestări emoționale intense și extreme, sănătatea ne este afectată. De cele mai multe ori, tindem să nu acordăm atenția cuvenită acestor descărcări emoționale, iar consecințele pot fi devastatoare pentru starea generală de sănătate. Cum ne afectează frica, neiertarea, furia, nesiguranța și rușinea ne spune colega mea, Oana Jărloianu.

În momentul în care emoţiile se acumulează în fiinţa noastră, din cauza unei atenţii sporite şi a timpului îndelungat de menţinere a agitaţiei mentale, acestea se manifestă prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie. Aceste tulburări apar deoarece organismul nostru are nevoie, să găsească un mod, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră.

Conform specialiștilor există 5 emoţii principale, foarte dăunătoare pentru organismul nostru.

Persoanele care simt frică sunt tensionate, lipsite de curaj, deoarece se simt vulnerabile, sunt focalizate mai degrabă pe așteptările celorlalți decât pe ale lor. Frica neprelucrată afectează stomacul, rinichii și zona lombară.

Neiertarea  apare ca o incapacitate de a merge mai departe, de a înțelege că oamenii sunt supuși ”greșelii”. Aceasta slăbeşte sistemul imunitar și afectează inima.

Acea încărcare emoțională spontană izvorâtă adesea dintr-un sentiment de neputință , este cel mai ușor mod de a defini furia. Atunci când descărcarea emoțională este reprimată sau exagerată, furia se manifestă adesea în planul fizic la nivelul ficatului.

Nesiguranța  apare atunci când ne lipsesc certitudinile  sau când ne pierdem încrederea în capacitățiile noastre. Cei cu încrederea scăzută în sine,  pun totul sub semnul întrebării, rămân în tipare vechi de comportament și gândire, pentru că au fost ”testate” de alții. Aceștia au o capacitate scăzută de discernământ și caută confirmări de la ceilalți pentru fiecare pas pe care-l fac. Nesiguranța afectează stomaul.

Persoanele  care trăiesc sentimente de rușine simt că ceilalți îi judecă.  Tot ei consideră că, nu sunt suficient de buni, puternici, inteligenți sau informați. Prin această atitudine, își pun puterea interioară în mâinile celorlalți.

Conform psihologilor, aceste emoții afectează întreg sistemul imunitar şi aduc boala, în general, în întregul organism.