Eminescu, dat uitării

15 ianuarie este, pentru unii, o zi ca oricare alta. Alții își amintesc ce anume reprezintă această zi pentru România. Ziua nașterii poetului nepereche, Mihai Eminescu, pare să fie data încet, încet uitării.

15 ianuarie 1850 este data la care se năștea cel care avea să devină poetul national al României. Mihai Eminescu, pe numele său real Eminovici, poet, prozator și jurnalist român, socotit de români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Iubitor al marii, acesta a scris versuri dedicate acesteia.

Mai am un singur dor:

În linistea serii

Sa ma lasati sa mor

La marginea marii;

Sa-mi fie somnul lin

Si codrul aproape,

Pe-ntinsele ape

Sa am un cer senin.

Așa își începe Mihai Eminescu poezia “Mai am un singur dor”. Din păcate, operele lui nu mai sunt atât de cunoscute, iar ziua de 15 ianuarie pare să nu mai aibă nicio semnificație pentru români.

Anul acesta, sunt foarte puține manifestările dedicate lui Mihai Eminescu. Biblioteca “Pontus Euxinus” din Năvodari a programat, pentru duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 16.30, un spectacol teatral, intitulat Lumea albă, inspirat din textele marelui poet.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea