Elevii sunt nevoiți să-și procure singuri cărțile și manualele recomandate de profesori

Învățământul gratuit în România a rămas doar o utopie. În realitate, părinții scot de la câteva sute, până la câteva mii de lei pentru ca elevii din ciclul gimnazial să aibă tot ceea ce le trebuie pentru a învăța. Pornind de la rechizite și terminând cu tabletele pe care, potrivit prim-ministrului Victor Ponta, fiecare copil trebuie să le aibă, învățământul este departe de a fi gratuit. Dar, unde-i lege nu-i tocmeală.

Legea educației naționale este oarecum ambiguă în ceea ce privește clasele care beneficiază de manuale școlare. Articolul 69, alineatul 4 spune că elevii din învățământul de stat și obligatoriu particular beneficiază de manuale școlare gratuite. Ceea ce însemnă că inclusiv elevii claselor a XI-a și a XII-a ar trebui să primească manuale, nu să le cumpere. Realitatea este alta.

Alexandru Manda este elev al clasei a IX-a la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Constanța. Peste doi ani va veni și rândul său să „cotizeze” pentru a putea învăța… gratuit.

Interesant este că Ministerul Educației Naționale a alocat 2,3 milioane de euro pentru manuale, în condițiile în care sunt 2,5 milioane de elevi în clasele I-X. Practic, un elev nu are parte nici măcar de un euro pentru manuale. Cât despre cele existente, Dumnezeu cu mila…

O altă problemă o întâmpină elevii claselor I și a II-a, care nu beneficiază de manuale tot din cauza unei erori făcute de reprezentanții Ministerul Educației Naționale. Elevii ciclului primar vor beneficia de manuale abia în luna noiembrie.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Ionut Constantin