Elevii din România ar putea face școală de acasă

Învățământul românesc se pregătește pentru o schimbare majoră. În curând elevii vor putea face școală de acasă. Dacă proiectul va fi pe placul Ministerului Învățământului și al celor implicați, în curând copiii nu vor mai fi obligați să urmeze cursurile niciunei unități de învățământ, iar planul de învățare ar putea fi făcut de părinți. Ei vor suporta costurile cerute de profesori din buzunarele proprii, ori din sumele alocate de stat.

Legislația actuală ar trebui însă schimbată pentru că în forma actuală, părinții care nu își trimit micuții la școală sunt amendați. Copiii vor fi nevoiți să dea examene anuale de trecere a clasei alături de ceilalți elevi. În cazul în care perfomanțele nu vor fi cele scontate, statul îi va obliga să revină la sistemul de învățământ de stat. Cadrele didactice nu ar spune nu unui astfel de proiect.

Reprezentanții elevilor din Constanța salută și ei o astfel de inițiativă. Legea care le-ar permite să nu mai ajungă pe băncile școlilor decât la examene îi încântă.

Acest proiect se află în dezbatere publică și ar putea fi transformat în proiect de lege dacă părinții, cadrele didactice și elevii vor fi de acord. Sistemul este deja funcțional în țări precum SUA, Franța și Finlanda.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea