Elevi de la liceele constănţene au cucerit NASA

Prezentarea proiectelor a fost dedicată special elevilor care vor fi premiaţi la conferinţa NASA de la San Diego, ce va avea loc pe 20 mai. La ediţia din 2013 a competiţiei internaţionale „Space Settlement Contest” (Concurs de Aşezări Spaţiale), printre câştigători s-au numărat mai mulţi elevi de la liceele constănţene.

Competiţia îmbină ştiinţa cu imaginaţia. Nu există documentaţie în acest domeniu, pentru că nu există nicio staţie reală care să servească drept model. Elevii trebuie să gândească designul staţiei, al compartimentelor interioare şi să găsească modalităţile prin care oamenii din respectiva aşezare să aibă gravitaţie, aer, mâncare, tot ce au nevoie pentru a trăi chiar şi pe o planetă care nu susţine viaţa.

Pentru a putea proiecta acest tip de staţii spaţiale sunt necesare cunoştinţe de fizică, matematică, astronomie, ecologie şi multe altele, fiecare membru al echipei răspunzând de un anumit domeniu. Eforturile tinerilor nu au fost în zadar, dovadă fiind premiile câştigate.

Elevii premiaţi de NASA învaţă la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic “Ovidius”, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic “Traian”, Colegiul de Arte “Regina Maria” şi Liceul Teoretic “Decebal”.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Brinzaru