Elan Schwartzenberg a scăpat de dosar – faptele s-au prescris

Afaceristul Elan Schwartzenberg, trimis în judecată de DNA, a scăpat de dosarul penal. Tribunalul București a dispus încetarea procesului, întrucât faptele s-au prescris.

Vorbim despre dosarul penal în care afaceristul a fost trimis în judecată pentru complicitate la comiterea infracțiunii de dare de mită, dosar disjuns din dosarul lui Radu Mazăre, privind  campusul social “Henri Coandă” din Constanţa.

“În baza articolului 396 alin. 6 Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Emilian Schwartzenberg sub aspectul complicităţii la infracţiunea de dare de mită, prevăzută de articolul. 48 alin. 1 rap. din vechiul Cod penal, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”,  se arată în decizia instanței.

Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2017, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, fapte care îi vizează pe fostul primar Radu Mazăre, pe fratele acestuia, Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, care au fost achitaţi la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit datelor furnizate de DNA în momentul trimiterii în judecată, pe fondul demarării proiectului de locuințe sociale “Henri Coandă” din Constanţa, Mazăre ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern, reprezentantul unei firme, pentru a-i asigura acestuia câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a  campusului social.

Potrivit procurorilor, din cei 175.000 de euro, 95.000 au fost transferați către contul personal al primarului și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel. Întreaga operațiune a fost sprijinită de Elan Schwartzenberg.

De precizat că afaceristul a părăsit România în anul 2016, pe numele său fiind emis mandat de arestare în lipsă. Revenind în prezent, Tribunalul București a decis încetarea procesului penal, pe motivul prescrierii faptelor, însă decizia nu este defiinitivă, putând fi atacată cu apel la instanța superioară.

Redactor: Daniel Albu