Edilii municipiului Constanța doresc să dețină majoritatea acțiunilor ce aparțin Administrației Portuare (VIDEO)

În acest sens, parlamentarii PSD de Constanța au depus vineri la Camera Deputaților un proiect de lege ce prevede transferarea acțiunilor deșinute de Ministerul Transporturilor către autoritățile locale din zona Dobrogei. Parlamentarii susțin că au tot sprijinul din partea actualului Guvern și speră ca în cel mult un an, proiectul să fie aprobat.

La ora actuală, municipiul Constanța deține 20% din acțiunile Administrația Porturilor Maritime, 20% dintre acțiuni revin Fondului Proprietatea iar 60% sunt administrate de către Ministerul Transporturilor. Deputații PSD Manuela Mitrea, Alexandru Mazăre, Nicolae Moga și Eduard Martin au depus vineri la Camera Deputaților, un proiect de lege ce prevede ca 55% dintre acțiunile deținute de Ministerul Transporturilor să revină administrațiilor locale și Consiliului Județean Constanța.

În acest fel, Consiliul Local Constanța ar avea majoritatea acțiunilor în administrația portuară. Deputații susțin că în acest fel doresc să preia modelul țărilor ce apartin Uniunii Europene.

În ceea ce privește investițiile, acestea vor fi aceleași ca și până acum. Alte surse de finanțare pentru adminstrațiile locale ar putea constitui profitul Portului precum și programele cu fonduri europene. Politicienii speră ca proiectul să fie aprobat în cel mult un an., mai ales că au și susținerea actualului Guvern.

Politicienii susțin că această descentralizare ar crește semnificativ veniturile administrațiilor locale. La un prim calcul, dacă proiectul va fi aprobat, municipiul Constanța ar putea avea un profit de 5 milioane de euro pe an, Năvodari- 400 de mii de euro pe an, Agigea, – 500 de mii de euro pe an iar Mangalia 300 de mii de euro pe an.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Alex Brinzaru