Eclipsă totală de Lună în România

Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului 21 va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi va fi vizibilă şi în România.

Dacă va fi senin, eclipsa totală de lună din noaptea de 27 spre 28 iulie va putea fi observată de oriunde din România. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră şi traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din țara noastră.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Pentru a observa acestă eclipsă nu este nevoie de un instrument astronomic, însă cei care posedă așa ceva sau chiar și un binoclu vor putea vedea fenomenul mai în detaliu. La Constanța, fenomenul poate fi observat la Planetariul din cadrul Complexului de Științe ale Naturii.

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus,  până la ora 22.00, Jupiter , până la miezul nopţii şi Saturn poate fi urmărit întreaga noapte.

Redactor: Denisa Albu