Eclipsa de Lună Albastră

Un eveniment astronomic extrem de rar va avea loc în Romania. Eclipsa de Lună Albastră este un fenomen care nu a mai fost întâlnit în ultimii 150 de ani.

O eclipsă lunară va coincide cu Luna Albastră, denumirea populară pentru  cea de-a doua Lună plină de pe parcursul unei luni calendaristice. Eclipsa va fi cel mai bine văzută din Oceanul Pacific, în special Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și Australia, însă poate fi observată și în Europa de Est.  Fenomenul este special deoarece o eclipsă într-o noapte cu Lună Albastră nu s-a mai produs în ultimii 150 de ani.

„Vom putea să vedem, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra”, a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA.

Intreaga eclipsa va dura 5 ore si 17 minute, iar eclipsa totala va avea durata de 1 ora si 17 minute. Fenomenul se va produce după ce satelitul natural al Pământului se va afla pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Terra.

Din România, se va putea observa ieşirea Lunii din penumbra Pământului. În țara noastră, maximul eclipsei va avea loc ziua, la ora 15:31.Ultima  eclipsă totală a unei Luni Albastre a avut loc pe 31 martie 1866. Un astfel de eveniment va putea fi observat în anul 2028.

Redactor: Isabela Boantă