Echipele vamale canine, eroi la frontierele țării

Statul român colectează anual la buget venituri de peste un milion de euro din amenzi şi confiscări în urma contrabandei cu tutun datorită activității desfășurate de echipele vamale canine. 

Eficiența acestora este remarcabilă în condițiile în care autoritățile investesc în echipele canine aproximativ 150.000 de euro. Declarația îi aparține șefului Centrului de formare a echipelor canine care acţionează în sectorul vamal din România, Alexandru Ioniţă. Anunțul a fost făcut cu prilejul conferinţei de lansare a campaniei naţionale “Contrabanda e crimă organizată”, care s-a desfășurat la centrul de formare a echipelor canine de la Giurgiu.

La evenimentul de la Giurgiu, a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cu aceeași ocazie, Eugen Teodorovici a menționat că se intenţionează dezvoltarea a încă două locații de acest fel la Cluj şi la Tulcea, dar şi ca acest centru de la Giurgiu să fie mutat şi modernizat la nivel european la Bucureşti, în Pantelimon. Oficialul a mai afirmat că de la 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare un proiect al trasabilităţii produselor din tutun, ceea ce înseamnă că parcursul fiecărui produs va putea fi urmărit la nivel european.

La finalul acţiunii, 14 echipe canine care acţionează în aeroporturi, dar şi la frontierele terestre au făcut demonstraţii de depistare a ţigărilor de contrabandă, a banilor sau drogurilor.

Redactor: Mihaela Țânțaru