Echipa RO-USAR în Albania

Bilanțul deceselor în urma cutremurului violent din Albania a ajuns la 40. Asta după ce în cursul nopții de miercuri spre joi, echipele de intervenție au găsit alte zece trupuri neînsuflețite printre rămășițele clădirilor prăbușite de forța seismului. Dezastrul a lăsat în urmă imagini apocaliptice, cu zeci de imobile devastate de cutremur.

 Casele au fost doborâte la pământ ca niște frunze scuturate de vânt și pentru că, în cele mai multe cazuri, nu au fost construite corespunzător. Președintele Albaniei, care a vizitat zona, a afirmat că trebuie să fie o recunoaștere a suferinței umane care a lovit aici.

Șeful statului albanez a promis schimbarea legislației în construcții și măsuri drastice pentru cei care vor mai înălța clădiri fără să respecte planurile de rezistență în domeniu. Între timp, oamenii nu au unde să stea. Autorităţile au cerut locuitorilor să nu se întoarcă în imobile înainte de verificarea rezistenţei acestora. Unii însă își riscă viața pentru a scoate de sub dărămături tot ce pot.

Peste 650 de persoane au fost rănite, mare parte dintre acestea suferind leziuni minore.

Şansele de a găsi supravieţuitori scad cu fiecare clipă care se scurge de la tragicul eveniment. Inimile rudelor celor încă dați dispăruți continuă să spere iar echipele de salvatori să scotocească printre mormanele de dărâmături.

Cincizeci și doi de specialiști români în operațiuni de căutare-salvare se află și ei la locul dezastrului. Echipa RO-USAR trimisă de autoritățile de la București acționează aici de miercuri dimineață. După foarte multe exerciții și simulări în caz de cutremur, cei 52 de temerari participă în aceste zile la acțiunea de căutare și de salvare a victimelor cutremurului din Albania.

Aceștia au reușit să scoată de sub dărâmături. după câteva ore de căutări, două persoane decedate. Este vorba despre un cuplu. Cei doi au fost găsiți îmbrățișați. Trupurile neînsuflețite ale acestora au fost recuperate în urma unei intervenții care a durat mai bine de 6 ore.

Eforturile depuse până în acest moment de salvatorii români au primit aprecieri din partea forurilor internaționale. Raed Arafat a distribuit o postare a Protecţiei Civile Europene în care li se transmit mulţumiri salvatorilor români care intervin în Albania.

“Poza de pe pagina Protectiei Civile Europene în care sunt menţionate echipele mobilizate prin mecanismul European pentru desfăşurarea operaţiunilor de salvare în Albania!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

”Este prima participare a echipei Ro-USAR intr-o misiune reala la solicitarea emisa de guvernul Albaniei prin Mecanismul European de Protectie Civila. Gestul Romaniei de a trimite intr-un timp scurt o echipa de cautare salvare este unul de normalitate si de solidaritate intr-o situatie tragica care a lovit poporul Albanez. Condoleante familiilor vicitmelor si mult succes echipei noastre in misiunea lor de salvare”, a transmis Raed Arafat.

Specialiştii români acţionează în zona oraşului Durres alături de echipe din Grecia, Croaţia şi Turcia. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este în permanentă legătură cu colonelul Vasile Pirtea, şeful echipei de salvatori, pentru a fi informat în legătură cu orice nevoie sau solicitare a specialiştilor salvatori.

Două aeronave puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale au transportat în Albania echipa RO-USAR şi cele 12 tone de echipamente necesare intervenţiei. Echipa este formată din 52 de pompieri, acreditaţi de către ONU pentru misiuni internaţionale, patru câini pregătiţi pentru salvarea de vieţi omeneşti şi doi voluntari specializaţi în dresajul canin.

Ambasadorul României în Albania, Mircea Perpelea, a precizat că nu sunt români printre persoanele decedate.

Redactor: Mihaela Țânțaru