Echipa de sprijin sanitar a MApN a revenit în țară

Echipa Ministerului Apărării Naţionale din România care s-a aflat în misiune în Statele Unite ale Americii pentru a oferi sprijin sanitar autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, a revenit, miercuri, în țară.

Cu ocazia ceremoniei de repatriere, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, le-a urat românilor bun-venit și a apreciat gestul și munca acestora.

Timp de două săptâmâni, 15 specialiști români au executat peste 25 de misiuni în centre de tratament medical, în facilități de îngrijire pe termen lung și formațiuni militare de apărare CBRN.

Cei 15 militari și civili din Ministerul Apărării Naționale activează astfel: cinci medici și cinci asistenţi medicali fac parte din personalul spitalelor militare de urgenţă din Braşov, Constanţa, Craiova, Galați, Piteşti şi Timişoara, dar și în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice și nucleare și cinci ofițeri cu experienţă în domeniu din Statul Major al Apărării şi Statul Major al Forţelor Terestre.

La ceremonia de repatriere a celor 15 specialiști din țara noastră, a fost prezent și ministrul român al Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

Consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA reprezintă un obiectiv major al politicii externe și de apărare a României. Dimensiunea de apărare reprezintă un pilon de bază al acestuia. Cooperarea dintre România și statul Alabama se desfășoară sub auspiciile programului de parteneriat statal lansat în urmă cu 23 de ani, program coordonat de comandamentul forțelor americane în Europa. Până în prezent, au fost desfășurate mai mult de 200 de acțiuni bilaterale între România și Alabama.

Redactor: Mihaela Țânțaru