Echipa „Canescent”, câștigătoarea CanSat 2018

A sosit și momentul mult așteptat al premierii, al aflării echipei ce va merge mai departe la finala Competiției Europene de CanSat 2018, organizată de Agenția Spațială Europeană. După luni de muncă, calcule și emoții, sâmbătă, la colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, în cadrul unei festivități de premiere a fost desemnat reprezentantul României la faza internațională.

Între 3 și 6 mai 2018, nouă echipe de elevi de liceu au participat la finala Competiției Naționale CanSat 2018. Evenimentul a fost organizat de Biroului European de Resurse pentru Educație Spaţială-România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA). Ediția de anul acesta a avut ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în colaborare cu Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu „Tuzla. Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul a fost lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru și a trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an au fost lansate cu ajutorul unui avion. Campania de lansare a avut loc pe Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu Tuzla.

Pe locul III a fost desemnată echipa „Flying Bots”, CoderDojo Timiș iar locul II a fost acupat de echipa „Mikó18-CanSat”, Liceul teoretic „Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe, coordonată de Dna PETŐ Maria.

Echipa câștigătoare a Competiției Naționale este echipa „Canescent”a  Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, coordonată de Dna STOICA Ioana. Ea s-a calificat direct în finala Competiției Europene de CanSat 2018, organizată de Agenția Spațială Europeană.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet