Dumnezeu este mai presus de orice și Îl putem găsi orinde Îl căutăm

Asta ne-a învățat Episcopul Longhin din Bănceni, care a participat aseară la un eveniment desfășurat la Casa de Cultură din Constanța, intitulat  „Copiii, calea spre Hristos“. Episcopul Loghin din Bănceni a ajuns în România din Ucraina cu ocazia aducerii Moștelor Sfinţilor Serafim de Sarov şi  Haralambie care au fost depuse la biserica Sfântul Haralambie din cartierul Tomis Nord.

Longhin este numele de episcop al părintelui Mihail Jar, preot ortodox român din Ucraina. El a întemeiat o mănăstire la Bănceni, un sat românesc cu 900 suflete, aflat la 7 kilometri de graniţă cu România şi la 20 de kilometri de Cernăuţi. În 1994, pe când slujea ca preot de mir, părintele Jar a început zidirea mănăstirii ajutat numai de românii de pe ambele părţi ale graniţei. În acelaşi timp, soţia sa a început ridicarea unei mănăstiri de maici, la Boian. Episcopul Longhin a devenit un model de viaţă pentru iniţiativa de a întemeia pe lângă mănăstirea din Bănceni, un aşezământ unde are grijă de 400 copii, dintre care, mai mult de jumătate au dizabilități grave sau suferă de SIDA. În anul 2002, părintele Jar – care a fost la rândul lui copil orfan – a început a zidi şi case pentru copiii abandonaţi, precum şi pentru cei bolnavi. Locaşul de cult ridicat de părinte întreţine astfel un adevărat „sat al copiilor“, fiind „o mănăstire “ pentru acestia.

Călugării de la Bănceni se declară români şi vorbesc numai româneşte, limbă în care săvârşesc şi Sfânta Liturghie. Într-un mic paraclis din incinta mănăstirii, Psaltirea se citeşte neîncetat.  Odată ajuns pe meleagurile noastre, părintele ne-a povestit cum a găsit el calea către Dumnezeu.

Faptul că iubește într-adevăr tot ceea ce face se vede și de pe faţa sa, care se luminează când vorbește despre misiunea lui pe pământ.

În final, Episcopul Longhin din Bănceni ne-a reamintit ce contează cu adevărat pe această lume.

Reporter: Doina Sirbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu