Duminica ortodoxiei

În fiecare an prima duminică din Postul Mare se numește Duminica Ortodoxiei. Această sărbătoare a fost stabilită în anul 843 când prima duminică din Postul Mare a căzut în data de 11 martie. Atunci s-a sărbătorit victoria credinței ortodoxe asupra tuturor ereziilor care au tulburat viața Bisericii, multe sute de ani.

În ziua de 19 februarie, biserica creștin-ortodoxă și enoriașii ei, au intrat în Postul Mare, premergător marii sărbători creștine a Paștelui. În ziua de 25 februarie, prima duminică a Postului, biserica și credincioșii au sărbătorit  Duminica Ortodoxiei, sărbătoare ce subliniază biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului și, în general, asupra tuturor ereziilor. Ea  a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol în anul 843.

Ultima erezie care a fost condamnată la sinodul al VII-lea ecumenic din 787 a fost erezia iconoclastelor. Această erezie a făcut mult rău Ortodoxiei pentru că datorită luptei împotriva icoanelor, acestea au fost distruse, prin ardere, în piețele publice după ce erau smulse din biserici sau din casele credincioșilor.

Biserica Ortodoxă este considerată mama noastră duhovnicească. Ea ne naște spiritual prin Sf. Botez, ea ne hrănește și crește cu hrană duhovnicească și ea ne oferă posibilitatea de a dobândi viața fericită în veșnicie.

De aceea, Duminica Ortodoxiei este sărbătoarea mamei noastre duhovnicești. Ortodoxia însăși este o sărbătoare permanentă. Ea este izvor de bucurie, care nu vine din trăirea unei plăceri, ci din trăirea cu Hristos.

Redactor: Sondra Sandu